Hemoroid nasıl tedavi edilir?

Hastaya, hastalık derecesine, hastanın durumuna göre tedavi farklılıklar gösterir. Genel tedavi prensipleri şu şekilde sıralanabilir.

Evre-1 (ıkınma ile ele gelen şişkinlik olan ve ıkınma sonrası kaybolan hemoroid): Tedavi gerektirmeyebileceği gibi bu evrede ameliyatsız yöntemlerle hastalığı başlarken tedavi etmek idealdir. Band ligasyon, skleroterapi, infrared koagülasyon, radyofrekans uygulanabilir.
Evre-2 (tuvalet esnasında dışarı çıkan ve tuvalet sonrası kendiliğinden içeri giren hemoroid): Bu evre tedavi açısından ideal evredir ve mutlaka tedavi uygulanmalıdır. Aksi halde hastalık ilerleyecek, tedavi zorlaşacak belki de ameliyat gerekir hale gelecektir. Band ligasyon, skleroterapi uygulanabilir.
Evre-3 (tuvalet esnasında dışarı çıkan ve tuvalet sonrası kendiliğinden içeri girmeyen, elle tekrar içeri itilmesi gereken hemoroid): Bu ameliyatsız tedavinin uygulanabileceği son evredir. Hatta bu evrenin bazı derecelerinde uygulanamayabilir. Band ligasyon tek başına veya skleroterapi ile beraber uygulanabilir.
Evre-4 (sürekli dışarıda olan ve içeriye itilemeyen hemoroid): Klasik yöntem veya longo yöntemi ile genel anestezi altında hemoroid ameliyatı yapılarak tedavi edilir.

Hemoroidlerin ilaçla tedavisi

Hemoroidlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar şikayetleri giderici etki gösterirler. Bunlar genelde dokudaki şişliği azaltıcı, ağrı kesici, kaşıntıyı engelleyici, ferahlatıcı kimyasalları içeren krem, fitil, hap şeklinde ilaçlardır. Hastalığı tedavi etmekten ziyade şikayetleri geçirmeye, kişiyi rahatlatmaya ve ferahlatmaya yönelik olduklarından akut dönemde kullanılması, peşinden mutlaka kalıcı tedavi uygulanması gerekir. Kortizonlu kremlerin çok uzun süre kullanılması sakıncalıdır.
Tıbbi tedavi (ilaç) ile hemoroidin tamamen iyileşmesi, ortadan kalkması mümkün değildir.

Hemoroidden korunma yöntemleri nelerdir?

Beslenme: Düzenli beslenme yani öğünleri saatinde yeme ve öğün atlamama. En önemli öğün kahvaltıdır. Bu öğün atlanır veya saatinde yenmezse tüm barsak düzeni bozulur ve sağlıklı, düzenli dışkılama ihtimali azalır. Tuvalete mutlaka sabah kahvaltıdan sonra gidilmesi gerekir, en sağlıklı barsak hareketleri bu zamandır. Ayrıca lifli, posalı gıdalarla beslenme, bol su içmek gerekir. Acılı, baharatlı, asitli yiyecekler ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Gerekirse ilaç yardımıyla kişinin yumuşak kıvamda çıkması sağlanmalıdır. Kilo alınmamalıdır.

Tuvalet süresi ve zorlanma: Tuvalette mümkün olduğunca kısa oturulmalı ve tuvalet biter bitmez hemen kalkmalıdır.Normal dışkılama süresi 3-5 dakikadır.Sadece tuvaleti başlatmak için ıkınılır sonrasında barsak kasılmalarıyla tuvalet kendiliğinden boşalır. Diğer bir faktör ıkınmadır. Tuvalete düzensiz gitmek, tuvalette kitap okuma, internet gibi alışkanlıklar, kahvaltı sonrası dışında başka saatlerde gitmek ıkınarak, zorlanarak dışkılamaya sebep olur ki bu da hemoroid sebeplerinden biridir.

Tuvaletiniz geldiğinde uzun süre beklenmemeli, mümkün olduğunda kısa süre içinde boşaltılmalıdır. Tuvalet sonrası hemoroitler dışarı çıkıyorsa elle içeri itilerek yerine konmalıdır.

Yukarı