Basur nedir?

Basur; halk arasında hemoroid, mayasıl diye de bilinen, makat bölgesinin hemen içinde görülen, yaklaşık 2-3 kişiden birinde görülen bir hastalıktır. Kalın bağırsağın bitiminde dışkılama fonksiyonuyla ilgili görevleri olan, damardan zengin yastıkçık şeklinde yapılardır. Bunların çeşitli nedenlerle esnemesi, gevşemesi ve aşağıya doğru sarkmasına basur denilir. Bacaklardaki varislerin bir benzeridir.

Basur 2 şekilde ortaya çıkabilir ...

  • DIŞ BASUR: Makat deliğinin etrafında, elimizle dokunabildiğimiz kısımda et parçası şeklinde olur. Gözle görülebilir ve dokunmakla hissedilebilir.
  • İÇ BASUR: Makatın iç kısmında barsak duvarında dokunun şişmesi şeklinde oluşur. Normalde dışarıdan görülmez ve hissedilmez. Ancak muayene esnasında tespit edilebilir. Hemoroidin ileri derecelerinde dışarı çıkma yapar ve elle hissedilebilir hale gelir.


  • Basur belirtileri nelerdir?

    Bu bölge hastalıklarının hemen hepsi (kanser dahil) aynı belirtiyi verebilir. Başlangıçta ıslaklık, kaşıntı, yanma, huzursuzluk hissi olabilir. Genelde en sık doktora başvurulan belirti kanamadır. Damlama şeklinde olabileceği gibi akma, fışkırma tarzında da olabilir. Makatta ele gelen şişlik diğer önemli bir belirtidir. Dış basurlar et çıkıntısı şeklinde olup sessiz seyreder. Ancak bazen içerisindeki kan pıhtılaşır, çok sert ve ağrılı bir hale dönüşür. Bu durum o arızalı damarın alınmasını gerektirir. Kişilerin yarıdan fazlası ömürlerinde en az bir kere bu belirtilerden muzdarip olabilir.

    Yukarı