Basur nasıl tedavi edilir?

Basur tedavisi basurun derecesine (evresine) göre farklılıklar gösterir. Basur evresine göre önerilen ve kabul gören yöntemler şöyle sıralanabilir.
Evre-1 (ıkınma ile ele gelen şişkinlik olan ve ıkınma sonrası kaybolan basur): band ligasyon, skleroterapi, infrared koagülasyon, radyofrekans vb ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilir.
Evre-2 (tuvalet esnasında dışarı çıkan ve tuvalet sonrası kendiliğinden içeri giren basur): band ligasyon, skleroterapi, infrared koagülasyon, radyofrekans vb ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilir.
Evre-3 (tuvalet esnasında dışarı çıkan ve tuvalet sonrası kendiliğinden içeri girmeyen, elle tekrar içeri itilmesi gereken basur): genellikle band ligasyon, skleroterapi, infrared koagülasyon, radyofrekans vb ameliyatsız yöntemlerle, bazen de ameliyatla tedavi edilir.
Evre-4 (sürekli dışarıda olan ve içeriye itilemeyen basur): klasik yöntem veya longo yöntemi ile genel anestezi altında ameliyat yapılarak tedavi edilir.

İlaçlarla basur tedavi edilebilir mi?

Basurların tedavisinde sıklıkla ödem (şişlik) azaltıcı, damar büzüştürcü, ağrı kesici özellikleri olan krem, fitil, hap şeklinde ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bu tür tıbbi tedaviler hastalığı tedavi etmekten ziyade şikayetleri geçirmeye, kişiyi rahatlatmaya ve ferahlatmaya yöneliktir. Kortizonlu kremlerin çok uzun süre kullanılması sakıncalıdır. Tıbbi tedavi (ilaç) ile basurun tamamen iyileşmesi, ortadan kalkması mümkün değildir.

Basurdan korunma yöntemleri nelerdir?

Ikınmanın önlenmesi: En önemli basur nedenlerinden biri olan ıkınma, kabızlığın önlenmesi ile azaltılabilir. Kabızlığı önlemek için lifli (posalı) gıdalarla beslenme, sebze meyve tüketilmesi, bol su içilmesi gerekir. Acılı, baharatlı, asitli yiyecekler ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Gerekirse ilaç yardımıyla kişinin yumuşak kıvamda çıkması sağlanmalıdır. Kilo alınmamalıdır.

Düzenli tuvalet alışkanlığı edinilmesi: Tuvalete mümkün olduğunca sabah kahvaltıdan sonra gidilmesi yararlıdır. Ayrıca tuvalet ihtiyacı olmadan tuvalete gidilip zorlanmamalı, tuvalette çok uzun süre kalmamalı, uzun süreli ıkınılmamalıdır. Tuvaletiniz geldiğinde uzun süre beklenmemeli, mümkün olduğunda kısa süre içinde boşaltılmalıdır. Tuvalet sonrası hemoroitler dışarı çıkıyorsa elle içeri itilerek yerine konmalıdır.

Sıcak su oturma banyosu yapılması: Düzenli olarak sıcak suda günde 10-15 dakika oturmak oldukça faydalı ve rahatlatıcıdır. Banyoda küvet varsa ve leğen benzeri bir kaba sıcak su ile doldurarak oturmak ödem ve ağrının azalmasında, basurun gerilemesinde etkili olur.

Yukarı