Basur teşhisi nasıl konulur?
Basur muayenesi, mutlaka uygun ekipmanların, cihazların bulunduğu bir klinikte konunun uzmanı bir hekim tarafından yapılmalıdır. Hastanın mahçubiyeti, tedirginliği mutlaka dikkate alınmalıdır. Ben bu nedenle muayeneyi sol yanına yatar vaziyette ve üzerinde sadece muayene bölgesini açıkta bırakan özel bir giysi ile yapıyorum. Muayenede hiçbir ağrı duyulmaz, muayeneye bölgenin gözle kontrolüyle başlanır.
Barsak kanseri en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Bu nedenle muayenede rektosigmoidoskopi denen kalın bağırsağın son 20 cm. Sini gösteren muayene yapılmalıdır. Bu muayene anestezi gerektirmez, yaklaşık 5 dakika sürer, kalın bağırsakta kanser veya başlangıcı, iltihabi hastalık, damarsal-yapısal bozukluk, kanama, yara var mı gösterir. Peşinden son 8-10 cm yi gösteren anoskopi yapılır. Bu muayene iç hemoroidleri, yırtığı gösterir. Bu muayene yapılmadan iç basurları görebilmek, hastada basur var veya yok diyebilmek mümkün değildir. Kişi arzu ederse bu cihazlara bağlı kamera ile hastalığının durumunu ekranda görebilir ve görüntülerini alabilirler.
Eğer bir kişide basur belirtileri varsa, mutlaka uzman doktor tarafından muayenesi gereklidir. Çünkü bu belirtiler en sık görülen kanserlerden biri olan kalın barsak kanseri belirtileri ile büyük benzerlik gösterir.
Basur dereceleri nelerdir?
Basur memelerinin büyüklüğü, şekli, yerleşimi hemoroidin tipini ve derecesini belirler.
Basur derecesine göre uygulanacak tedavi şekli değişmektedir.
Basur hangi hastalıklarla karışır?
Bu bölge hastalıklarında kanser dahil hep aynı-benzer şikayetler söz konusudur.
Belirtilere göre basurum var diye rastgele ilaç kullanılması bu nedenle son derece yanlış ve tehlikelidir. Mutlaka konunun uzmanı bir hekim tarafından muayene yapılmalı ve teşhis konulmalıdır, sonra tedavi uygulanmalıdır. Tam uygulanan bir muayene kanser ve öncüsü lezyonların erken teşhisi için çok çok önemlidir. Erken teşhis % 100 tedavi şansı verir.